Нещата вървяха сравнително добре.  Още повече, че се стигна до

...
Нещата вървяха сравнително добре.  Още повече, че се стигна до
Коментари Харесай

Румен Христов:СДС няма да подкрепи кабинет на ПП-ДБ с ярките фигури, които излязоха на ПП-ДБ

" Нещата вървяха относително добре.  Още повече, че се стигна до съставяне на групи по секторни политики, в които ние установихме, че разликите в това, което се предлага от нас и сътрудниците и от ПП- Демократична България не са огромни, даже бих споделил незначителни. Само, че изваждането на ярки фигури на напред във времето от Политическа партия като възможни министри разбуни духовете и взриви обстановката. Ние тази сурин имахме среща с господин Борисов и сътрудниците от ГЕРБ и им декларирахме, че Съюз на демократичните сили с неговите 4 депутата изрично няма да подкрепим такова държавно управление, тъй като нашето схващане е, че бяха направени задоволително жестове и задоволително взаимни отстъпки от страна на нашата коалиция. "

Това сподели ръководителят на Съюз на демократичните сили и зам-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в Народното събрание проф. Румен Христов в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Ето, господин Борисов няма да бъде претендент за министър председател, макар, че е реалност, че е най-подготвеният за министър -председател. Но той направи крачка настрана, с цел да се реализира едно единодушие, това първо.

Второ, в случай че има подобен кабинет, ние го виждаме като кабинет на паритетна основа, без значение, че ние сме първа политическа групировка и ще имаме повече на брой депутати в Народното събрание ", добави още той.

На въпрос, за какво от обединението ГЕРБ-СДС желаят да знаят състав на кабинет на втората по величина коалиция - Политическа партия -ДБ и дали това не значи " Ама ние желаеме да сложите тези, които ние желаеме ", Румен Христов отговори, че този кабинет ще бъде кабинет на тези, които го поддържат и отговорността ще бъде тяхна. Той добави, че концепцията е била да се види стратегия, която в един миг би могла да се окаже, че в нея съществуват детайли, които обединението ГЕРБ-СДС не би могла да поддържа. (за втори  мандат - бел. ред.), и да забележим какъв е съставът на кабинета, тъй като в него може да се окаже, че има фигури, които са неприемливи за нас.

Има два метода, единият е чисто партийно мощни, ярки фигури в него, тъй като те имат задоволително, с изключение на господин Василев и господин Петков, както и при нас има други политически фигури, които са специалисти.

" Според мен това е, в случай че се направи такова държавно управление на паритетен принцип, с четиригодишен небосвод. Дали ще доближи 4 години, това е различен въпрос. Вторият вид е с специалисти - препоръчани от двете политически сили - от ГЕРБ-СДС и от ПП-ДБ с небосвод година и половина, като не се знае "

Председателят на Съюз на демократичните сили съобщи изрично, че това, което е проблематично съгласно Съюз на демократичните сили са тъкмо тези персони, и, че той персонално се учудва на толерантността и търпението на Бойко Борисов, гледайки всичко, което се случва, тъй като това, което ни споделят в Народното събрание нашите сътрудници от ПП-ДБ е, че " не харесваме Борисов, не харесваме ГЕРБ, т.е., ние желаеме всичко. Вие ни контролирайте през Народното събрание. Ами ние и в този момент можем да ги направляваме през Народното събрание.

" Ако не реализираме единодушие за кабинет, който би могъл да получи поддръжка на ГЕРБ-СДС несъмнено ще предложим и кабинет с първия мандат. Не сме решили още, имаме няколко разновидността, за политически, за ескпертен, два-три разновидността имаме за политически.

Ако до връчването на мандата не сме постигнали единодушие с втората политическа групировка, ние ще се опитаме да осъществяваме първият мандат.

Колегите споделят изрично - ние няма да ви подкрепим, ние не желаеме ваше присъединяване в държавното управление, не желаеме да реализирате вашия мандат, само че желаеме вие да ни подкрепите абсолютно ",подчерта още Румен Христов. 

Той отговори на провокациите на водещата, която вменяваше, че ГЕРБ-СДС са притиснали до стената обединението на ПП-ДБ, като ясно акцентира, че не е почитател на президента, само че той е в цялостното си право да връчи мандата още другата седмица и да не чака повече партиите да се схванат. И, в случай че няма разбиорателство сред първата и втората политическа групировка, доста мъчно ще се сформира държавно управление. Според него това би означавало, че отиваме на нови избори.

" Проблемът е, че имаме доста работа, която би трябвало да свърши Народното събрание, тъй като фактически по Конституция ние не оставаме за секунда без държавно управление, само че при Народното събрание не е по този начин. Ние имаме към два месеца спиране на работата на Народното събрание и за последната година не сме работили за интервал от към една година ", сподели още водачът на Съюз на демократичните сили.

На въпрос на водещата, по какъв начин ще продължи този парламент, като към този момент работи няколко седмици, а към момента няма комисии, а едвам през днешния ден се одобри Правилника за работа на Народното събрание, Христов отговори, че парламентаристите търпят рецензия за това, само че по-притеснителното е, че в случай че не стигнем до единодушие, не се знае какъв брой ще работи този парламент, а след юни месец към този момент ще изтече срокът за удължение на бюджета и няма да има по какъв начин да действа страната и заплащанията.

Румен Христов изясни още, че обединението ГЕРБ-СДС не води диалози с други политически партии, до момента в който не изчерпа всички разновидности за съставане на държавно управление с ПП-ДБ.

" Търсим съгласие, доста жестове се направиха от наша страна, само че отговорът до момента е - надали не вие сте длъжни да ни подкрепите, тъй като ние сме какво? Да, правилно, че се титловат за умни и красиви, само че това не е задоволително ".

Дали ГЕРБ желае да се " изпере " посредством взаимно държавно управление с ПП-ДБ, зам-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС изрично акцентира, че резултатите от изборите на ГЕРБ-СДС се покачват, а на ПП-ДБ се намаляват. Той добави, че броят на депутатите на ПП-ДБ е паднал фрапантно, и, че обединението ГЕРБ-СДС не виждат " наказване " от своите гласоподаватели. Дори в противен случай, получаваме по-голямо доверие от страна на гласоподавателите ни и допускам, че в случай че отново  отидем на избори, които не са желателни за страната, несъмнено ще подобрим резултата си, а те ще го влошат.

Още в предходния парламент си говорихме с сътрудниците, че техния резултат пада след всеки избори и в един миг може да се окаже, че двете обединения няма да можем да създадем болшинство и ще имаме потребност от трети сътрудник.

За опцията да се направи държавно управление на " хартиената коалиция ", Румен Христов разяснява, че ГЕРБ-СДС ще се опита да направи държавно управление на малцинството, само че с Българска социалистическа партия няма по какъв начин да влезе Съюз на демократичните сили и да ръководят дружно.

На въпрос - за какво до момента към този момент след пет избора, ГЕРБ-СДС не съумява да образува държавно управление, водачът на сините отговори, че съгласно него това е страхът на новата политическа групировка, чийто боязън е от специалистите и политически опитните депутати на ГЕРБ-СДС. като друга причина той уточни, че ПП-ДБ нямат предпочитание да споделят, тъй като желаят цялата власт.

Христов добави още, че това приказва още, че обединението не е влизала в безпринципни връзки.

Председателят на Съюз на демократичните сили приказва и за разцеплението на партията, което е довело до раздвоение на сините сили, само че Съюз на демократичните сили продължава да е част от модерната история на България, а по отношение на изказванието, че Съюз на демократичните сили стои като `брошка на ревера на ГЕРБ ", синият водач отговори, че тази коалиция е била инициирана от Европейската национална партия за обединяване на двете обединения - ГЕРБ и Съюз на демократичните сили. Целта е била обединяване на десните обединения. Той показа още, че е нямало проблем към тях да се причислят и политическата партия ДСБ за една по-силна десница.Ние сме от едно семейство с ГЕРБ- най-старата и най-голямата партия, членове на ЕНП.

Той приключи с това, че е на половина оптимист за държавно управление и на половина черноглед - за нови избори/

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР